Tips Ubat Yang Perlu Ada Ketika Balik Kampung Atau Semasa Travel

Tips Ubat Yang Perlu Ada Ketika Balik Kampung Atau Semasa Travel

Tips Ubat Yang Perlu Ada Ketika Balik Kampung Atau Semasa Travel

Sudah pasti ramai yang tengah bersiap sedia untuk balik ke kampung halaman masing-masing. Ada yang dah start packing barang?

Haa, buat checklist siap-siap takut ada barang & bekalan penting yang tertinggal pula nanti!

Sambil-sambil tu, boleh masukkan juga list bekalan ubat-ubatan basic yang perlu ada ketika pulang ke kampung.

Kita perlu ambil langkah berjaga-jaga ya! Ada fasiliti kesihatan yang bercuti di musim perayaan. Ada juga yang sukar diakses sepanjang perjalanan. Jadi agak susah untuk dapatkan bekalan ubat-ubatan.

Jadi,… Ubat Apa Yang Perlu Di Bawa Ketika Balik Kampung atau Semasa Travel?

Tips Ubat Yang Perlu Ada Ketika Balik Kampung Atau Semasa Travel
Kredit gambar & info dari Farmasi Salam

Biasanya ada 3 senario biasa yang berkemungkinan boleh berlaku di kampung halaman atau sepanjang travel:

1. Tak sedap badan, rasa macam demam, selsema, batuk-batuk. Di musim perayaan pula sangat sinonim dengan hidangan air sejuk berais kan? Hah, apa lagi.. Standby juga kalau-kalau sakit tekak nanti!

Idea ubat-ubatan yang boleh membantu situasi di atas:

Paracetamol
– Demam, tak sedap badan, pening kepala

Loratadine
– Selsema/alahan/gatal
– Tidak mengantuk, siapa drive boleh ambil

Cloperastine HCl (batuk) + Bromhexine (jika ada kahak)

OTC throat lozenges
– Melegakan sakit tekak
– Ada juga buat hilang ngantuk ketika drive😅

 

2. Mabuk jalan? Atau makan terlalu banyak?Rasa macam tersalah makan? Haish, mulalah perut rasa sakit, kejang dan cirit birit!

Idea ubat-ubatan yang boleh membantu situasi di atas:

✅ Dimenhydrinate
– Mengelakkan / mengurangkan muntah, loya, pening kepala dan mabuk jalan

✅ Charcoal tablets
– Disarankan pengambilan ketika sakit perut, cirit birit
– General detoxification agents. Boleh bantu nyah toksin di dalam perut

✅ Hyoscine butylbromide
– Sakit perut, perut kejang dan tidak selesa

✅ ORS (air garam)
– Mengelakkan dehidrasi ketika perjalanan jauh & sakit perut

3. Rasa macam tersalah urat angkat beg-beg yang berat? Sakit pinggang ubah suai kedudukan perabot dalam rumah? Sambil-sambil membawang nak masak rendang terhiris jari?

Hah, perlu standby apa? Antara yang boleh membantu:

✅ Mefenamic acid
– Ubat tahan sakit

✅ Pain management cream/oinments
– Melegakan kekejangan, sakit otot dan lenguh-lenguh di badan

✅ Krim luka
– Mengelakkan jangkitan bakteria untuk luka kecil

✅ Plaster luka
– First aid paling simple dan wajib ada pergi mana-mana!

Ni antara idea bekalan ubat-ubatan untuk orang dewasa. Tapi kebanyakkannya merupakan ubat-ubatan terkawal ya! Perlu dapatkan khidmat nasihat pegawai farmasi jika perlukan ubat-ubatan ni.

Kami doakan semoga semuanya sihat & selamat dalam perjalanan pulang ke kampung. Dan berhati-hatilah ketika memandu. Semoga Tips Ubat Yang Perlu Ada Ketika Balik Kampung Atau Semasa Travel ni berguna pada korang …😁

 

624 total views, 6 views today

Tips Senaman Pada Bulan Ramadan

Tips Senaman Pada Bulan Ramadan

Tips Senaman Pada Bulan Ramadan

Sejak 2-3 tahun ni abam dah tak brapa aktif dalam bidang coaching fitness sebab lebih tumpukan kepada business servis makanan. Tapi masih ada lagi rakan-rakan yang bertanya tentang tips-tips latihan terutama di bulan Ramadan.

Tips Senaman Pada Bulan Ramadan

Kat sini abam nak kongsikan tips-tips yang abam gunakan setiap kali tiba bulan Ramadan. Mungkin sedikit sebanyak boleh membantu korang nanti.

Tips Senaman Pada Bulan Ramadan

1 – Kardio/bersukan

Perlu di ingat, keperluan sebenar semasa kita semasa berpuasa adalah air, dan bukannya makanan. Dengan bersukan seperti berlari, bermain bola sepak, dan pelbagai jenis kardio lagi, kita akan kehilangan begitu banyak kandungan air dalam badan menerusi proses pernafasan/respirasi, dan peluh. Tanda-tanda mudah yang menunjukkan kita kekurangan air dalam badan ialah keletihan, pening, dan warna air kencing (lebih pekat kuning warna kencing, menunjukkan kita kekurangan air).

Tips Senaman Pada Bulan Ramadan

Kardio yang ringan pada sebelah petang tidak menjadi masalah, bukan sahaja untuk para atlit yang berlatih untuk kejohanan terdekat, malah untuk mereka yang ingin membakar lemak badan dengan banyak memandangkan paras glycogen dalam badan pada ketika ini adalah sangat rendah (kardio dalam 15 minit pun dah boleh membakar banyak lemak). Jangan terlalu intense dan bersungguh-sungguh seperti hari-hari biasa (hari bukan puasa); 50% intensiti daripada biasa pun sudah memadai.

Sebagai contoh, jika kebiasaannya anda berjogging selama 30 minit tanpa henti, ketika berpuasa memadailah dibuat sekitar 10-15 minit sahaja. Berhenti serta-merta apabila mula terasa pening. Sekiranya anda merupakan seorang atlit seperti marathoner atau pemain bola sepak, dan memerlukan latihan/kardio yang intensif, lakukannya selepas berbuka puasa. Siapkan juga bekalan seperti beberapa biji kurma dan air kosong, sekiranya senaman dilakukan di luar rumah seperti di taman.

Melewatkan waktu senaman/kardio menghampiri waktu berbuka adalah yang SANGAT digalakkan, kira-kira 1 jam sebelum berbuka, supaya ketika selesai sahaja sesi senaman, anda boleh minum air dan mengisi terus-menerus tubuh badan dengan nutrien yang diperlukan. Pastikan hidangan untuk berbuka sudah disediakan atau dibeli sebelum memulakan senaman, kerana ini adalah untuk kesenangan anda kelak.

2 – Weight training

TIDAK digalakkan, kerana ketika berpuasa badan kekurangan nutrisi yang diperlukan untuk membebaskan tenaga yang diperlukan. Sebagai contoh, kekurangan glycogen untuk sumber tenaga, kekurangan B kompleks untuk pembebasan tenaga yang efisien, dan kekurangan BCAA/protein untuk membaiki kembali otot setelah mengangkat beban. Apa yang akan berlaku jika diteruskan juga? Pertama sekali, form akan lari daripada yang sepatutnya. Jika kebiasaanya anda mampu melakukan bicep curl sebanyak 12 kali ulangan (3 set) untuk berat 10kg, mungkin ketika berpuasa anda hanya mampu melakukan dalam 10 kali ulangan (2 set), manakala set ketiga hanya mampu dilakukan sekitar 8 kali ulangan sebelum mencapai failure. Secara mudah, persamaan berikut menerangkan segala-galanya.

form lari = tiada perkembangan = sia sia

Kedua, dek kerana kekurangan sumber tenaga, badan akan mula menguraikan otot (muscle catabolism) sebagai sumber tenaga alternatif. Dan situasi ini berterusan bukan sahaja sehingga anda habis melakukan weight training, tetapi sehingga waktu berbuka puasa. Ini kerana ketika berpuasa kita tidak dibenarkan untuk mengambil makanan, dan ini menyekat keperluan badan yang amat ‘merayu-rayu’ memerlukan protein dan karbohidrat untuk membaiki kembali otot yang bekerja tadi. Kejadian ini bercanggah dengan tujuan asal kita melakukan weight training, iaitu untuk memperkuatkan dan menambah berat otot. Persamaan berikut menerangkan segala-galanya yang berlaku (untuk jangka masa panjang).

Muscle catabolism
= banyak otot yang terurai
= kurangnya sel otot berbanding sel lemak
= berat badan akan turun, tapi Body Fat % akan kekal
= kadar metabolisma semakin rendah
= Body Fat % akan terus naik dan naik
= OBESITI (jika tidak dicegah, terutama selepas raya)

Secara ringkasnya, DON’TS :

– Jangan berlatih terlalu intense atau banyak lakukan aktiviti kardio kerana ini boleh menyebabkan anda mengalami dehidrasi.

– Jangan sekali-kali makan makanan berkarbohidrat tinggi sewaktu iftar kerana boleh menyebabkan anda berasa lemah dan mengantuk semasa solat terawih.

– Jangan minum minuman yang tinggi kafein kerana ia boleh mengganggu anda dalam kehilangan cairan dalam badan. Coke, diet coke, kopi serta soda sememangnya tidak digalakkan

Tips Senaman Pada Bulan Ramadan : Waktu yang di sarankan untuk bersenam

Waktu yang paling sesuai untuk bersenam ialah waktu Selepas berbuka berpuasa dan paling afdal selepas solat terawih.

1 – Kardio/bersukan

Bergantung pula pada pukul berapa anda hendak memulakannya. Sekiranya hendak melakukannya seawal jam 8 malam, pastikan ketika berbuka tu makan sesuatu yang ringan dan mudah dihadam, seperti buah pisang, beberapa biji kurma dan whey protein/susu skim. Elakkan makan makanan berlemak kerana lemak akan melambatkan proses pencernaan. Sekiranya ketika berbuka tu anda sudah makan makanan yang berat dan berlemak, pastikan mulakan sesi bersukan/kardio seawal 2 jam selepas berbuka.

2 – Weight training

Tips Senaman Pada Bulan Ramadan

Seperti kardio, ini juga bergantung kepada pukul berapa anda hendak memulakannya. Strategi pemakanan juga adalah sama seperti kardio. Namun, sekiranya niat anda melakukan weight training untuk menaikkan berat badan (otot), sila lupakan hasrat anda kerana itu merupakan sesuatu yang sukar dan hampir mustahil untuk terjadi. Latihan mestilah dalam lingkungan 45 minit hingga 60 minit sahaja. Pastikan minum air dalam 1liter ke 1.5 liter.

Gunakan peluang weight training yang ada untuk mengekalkan otot dan kekuatan yang sedia ada, disamping mengurangkan kadar penurunan metabolisma yang jatuh mendadak (berpuasa menurunkan kadar metabolisma). Kekalkan intensiti yang sama seperti hari-hari sebelumnya dan pastikan progres yang sebelumnya diteruskan, kerana hilang (jatuh) progres bererti hilang otot.

Walhal bersenam ketika berpuasa mampu membantu menurunkan berat badan dengan banyak, aku mengesyorkan ubahlah niat bersenam itu kepada untuk mengekalkan stamina dan kesihatan. Usah bimbang akan kenaikan berat badan kerana aku jarang mendengar ada orang yang naik berat badannya ketika bulan puasa, kerana selalunya pengambilan kalori akan menjadi kurang dari normal tanpa kita menyedarinya.

Tips Senaman Pada Bulan Ramadan : Secara ringkasnya, DO :

– Kurangkan intensiti latihan semasa di bulan Ramadan. Berlatih hanya untuk mengisi otot anda dengan darah yang mencukupi.

– Berlatih sama ada selepas waktu sahur ataupun sebaiknya selepas makan waktu iftar yang anda ada selepas solat terawih jika anda boleh.

– Latihan anda mestilah dalam lingkungan masa 45 minit hingga 60 minit.

– Pastikan minum sekurang-kurangnya 1L-1.5L air di antara waktu iftar sehingga waktu tidur anda.

– Berbuka puasa dengan sekadar beberapa kurma, protein shake atau makan sedikit kuantiti makanan berprotein seperti ayam, ikan, salad dan buah-buahan. Mulakan latihan di gym setelah selesai terawih. Sebaiknya anda perlu mengambil makanan yang tinggi karbohidrat dan protein selepas habis latihan. Nasi basmati, ayam bakar, salmon, sweet potato atau salad adalah contoh terbaik yang boleh anda ambil.

 

Sekiranya ada juga yang mengalami kenaikan berat badan, maka kenaikan berat itu tidak lain dan tidak bukan adalah disebabkan pemilihan makanan yang tidak sihat dan berkalori tinggi, dan percayalah bahawa yang naik itu majoritinya adalah lemak. Tidak percaya? Sukat Body Fat % anda sebelum dan selepas bulan puasa, dan bandingkan. Jika berat badan anda naik selepas bulan puasa, secara teorinya bacaan Body Fat % selepas bulan Ramadhan adalah lebih tinggi berbanding sebelumnya.

Pesanan terakhir pastikan anda benar-benar sihat (tiada penyakit kronik seperti Diabetes, hypertension, asma, lemah jantung, dan seangkatan dengannya) sebelum mengikuti tips yang disampaikan di sini. Golongan ini juga harus mendapatkan nasihat lanjut daripada doktor sebelum memulakan apa-apa program senaman ketika bulan Ramadhan.

 

Info susu sejat

349 total views, no views today

Cookies Raya Khaisya Delite 2019

Projek Cookies Raya Khaisya Delite 2019

Assalamualaikum, hai korang…
Tahun ni, Projek Cookies Raya Khaisya Delite kembali lagi. Untuk tahun ni, Khaisya Delite menampil beberapa menu cookies raya yang baru & mengekalkan beberapa jenis cookies yang mendapat permintaan yang tinggi untuk tahun-tahun sebelum ni.

Senarai Cookies Raya 2019

1. Almond Chocolate Tart ( Recommend & Top sale setiap tahun)

Projek Cookies Raya Khaisya Delite 2019

Projek Cookies Raya Khaisya Delite 2019

Yang ni paling digemari & paling banyak permintaan setiap kali nak raya. Setiap sebiji cookies tu gukakan 1 biji almond tau. Pastu chocolate yang digunakan pun dari gred premium.
Harga Rm28 / 50 pcs

2. Chocolate Chips Cookies

Projek Cookies Raya Khaisya Delite 2019

Antara yang paling laku keras sejak Khaisya Delite buat projek cookies raya ni. Rasa pulak nak ala-ala cookies femes amos tu.
Harga Rm28 / 330gm.

3. Cheezy Red Velvet Cookies

Projek Cookies Raya Khaisya Delite 2019
Mula di perkenal pada 2018 & terus mendapat sambutan dari pelanggan Khaisya Delite. Rasanya sedap..ada rasa red velvet, ada cheezy sket.
Harga Rm28 / 330gm

4. Oreo Choc Tart

Projek Cookies Raya Khaisya Delite 2019

Harga Rm28 / 50 pcs

 

5. Bangkit Cheese

Projek Cookies Raya Khaisya Delite 2019

Harga Rm30 / 60-65pcs

 

6. Pistachio Conflakes Crunchy

Projek Cookies Raya Khaisya Delite 2019

Harga Rm30 / 50 pcs

 

7. Choc Coffee Crunchy

Projek Cookies Raya Khaisya Delite 2019

Harga Rm28 / 50 pcs

8. Oreo Crunchy

Projek Cookies Raya Khaisya Delite 2019

Harga Rm28 / 50 pcs

Pek Hamper & Goodies.

Projek Cookies Raya Khaisya Delite 2019
Antara Contoh set hamper
Setiap 1 pek Rm19 sahaja
Projek Cookies Raya Khaisya Delite 2019
Antara contoh goodies

Selain dari pek cookies biasa, Khaisya Delite juga sedia menerima tempahan goodies & hamper untuk majlis hari jadi, perkahwinan, pertunangan & lain-lain

Untuk tempahan & keterangan lanjut, boleh hubungi :
No telefon – 019 6228446
IG :https://instagram.com/khaisyadelite

601 total views, 3 views today

Tiada Lagi Masalah Perut Kembung Dengan Surya Apple Cider Vinegar

Surya Apple Cider Vineger

Tiada Lagi Masalah Perut Kembung Dengan Surya Apple Cider Vinegar

Korang pernah kena tak masalah perut kembung? Mesti pernah kan. Kekadang bila tersalah makan ke, terlebih makan ke..mesti jadi punya lah.

Macam kes abam baru-baru dapat jemputan majlis makan-makan. Punya lah sedap sampai macam-macam jenis makanan abam tak makan. Memang tak lepas peluang peluang punya lah. Bila malamnya perut dah rasa kembung semacam jer.

Esoknya, ada sorang sahabat abam sarankan dapatkan cepat-cepat Apple Cidar Vineger. Kalau boleh dapatkan dari jenama Surya Apple Cider Vinegar sebab lebih banyak kelebihan. Baru 2 hari amalkan, perut dah tak kembung dah.

Apa Kelebihan Cuka Epal (Apple Cider Vinegar) ni?

Antara kelebihannya ialah :
1. Membantu masalah penghadaman (kembung perut).
2. Menghapuskan kelumumur.Melegakan sakit tekak.
3. Menjadikan rambut sihat dan berkilat.
4. Boleh digunakan sebagai anti-septik.
5. Membersihkan kulit dengan campuran air.
6. Untuk wanita, ia boleh membantu membersihkan berus make up.

Tapi dalam banyak-banyak jenama cuka epal, Surya Apple Cider Vinegar menjadi pilihan?

Surya Apple Cider Vineger

1. Salah satu bahan di dalam Surya Apple Cider Vinegar ni adalah MADU ASLI. Jadi selain dari kelebihan cuka epal, terdapat juga khasiat dari madu.
2. Bau cuka tidak terlalu kuat.Rasa masam-masam manis.
3. Tidak mengandungi bahan pengawet.
4. Telah mendapat HACCP Certified dan Winner Readers Choice Award 2017 untuk kategori Natural Health.

Bagaimana Nak Minum Surya Apple Cider Vinegar?
Caranya cukup mudah :

Surya Apple Cider Vineger

1. Campurkan 2 sudu besar (30ml) cuka Epal ni ke dalam 180 ml air.
2. Minum selepas makan
3. Boleh juga di campur dalam jus buah-buahan atau di tambah ke dalam masakan sebagai penambah perisa.

Bagaimana Nak Dapatkan Surya Apple Cider Vinegar?
Hari tu abam dapatkan Surya Apple Cider Vinegar ni di butik Himalaya kat Alamanda Putrajaya. Selain dari tu, kalau korang malas nak pegi beli, korang boleh order online jer kat Lazada. Ni link nya  Twin Pack Surya Apple Cider Vinegar.

Untuk maklumat lanjut atau untuk mendapatkan maklumat promosi terkini korang boleh dapatkan di  –

Facebook : https://www.facebook.com/Surya.Malaysia/
– Instagram : https://www.instagram.com/surya.malaysia/

521 total views, no views today